PRIZMA DOBILA 1,9 MILIONA KM OD BOR banke
2011

BOR banka d.d. sa sjedištem u Sarajevu, odobrila je inicijalno kreditno zaduženje Mikrokreditnoj fondaciji Prizma u iznosu od 1,9 miliona KM. Ovaj kredit označava početak saradnje između ove dvije institucije. Gore navedena sredstva će biti iskorištena za daljnje širenje operativnih aktivnosti u cilju jačanja Prizmine suverene liderske pozicije na dinamičnom tržištu mikrofinansija u Bosni i Hercegovini.

Više o ovoj vijesti možete pročitati ovdje.

PRIZMA DOBILA 3 MILIONA KM OD NLB Tuzlanska banka d.d.
2011

NLB Tuzlanska banka d.d. sa sjedištem u Sarajevu, odobrila je novo kreditno zaduženje Mikrokreditnoj fondaciji Prizma u iznosu od 3 miliona KM. Ovaj kreditni aranžman, šesti po redu, predstavlja nastavak inicijalno uspostavljenje saradnje koja datira od 2008. godine. Gore navedena sredstva će biti iskorištena za daljnje širenje operativnih aktivnosti u cilju jačanja Prizmine suverene liderske pozicije na dinamičnom tržištu mikrofinansija u Bosni i Hercegovini.

Više o ovoj vijesti možete pročitati ovdje.

PRIZMA UVEĆALA KAPITAL KROZ DONACIJU UNDP-A
2011

Regionalni ured UNDP-a (United Nation Development Programme) je donio odluku da nakon uspješne implementacije projekta, prema Prizmi izvrši kapitalizaciju sredstava u iznosu od 226.485 KM. U dokumentu kojim se vrši kapitalizacija navodi se da je Prizma premašila zacrtane ciljeve projekta koji su pred nju postavljeni, te da je organizacija u potpunosti ostala dosljedna sprovođenju socijalnog aspekta svoje misije.

Prizma je 2008. godine, kao jedina mikrokreditna organizacija koja je prošla zahtjevan proces selekcije, angažirana na projektu Upper Drina Development Programme/Rural Finance koji je za cilj imao podržavanje ekonomski aktivnih siromašnih klijenata na usko preciziranom ruralnom geografskom području, sa fokusom na žensku populaciju, uz istovremeno ostvarivanje operativne samoodrživosti institucije i kvalitete plasmana.

Više o ovoj vijesti možete pročitati ovdje.

PRIZMA DOBILA 1,5 MILION EURA OD BLUEORCHARDA
2011

BlueOrchard sa sjedištem u Ženevi, Švicarska, u saradnji sa Microfinance Enhancement Facility, odobrio je dodatno kreditno zaduženje Mikrokreditnoj fondaciji Prizma u iznosu od 1,5 miliona eura. Ovaj kreditni aranžman, deseti po redu, predstavlja nastavak inicijalno uspostavljenje saradnje koja datira od 2003. godine, čime je ukupna eksponiranost BlueOrchard-a povećana na cijelih 8 (osam) miliona eura. Gore navedena sredstva će biti iskorištena za daljnje širenje operativnih aktivnosti u cilju jačanja Prizmine suverene liderske pozicije na dinamičnom tržištu mikrofinansija u Bosni i Hercegovini.

Više o ovoj vijesti možete pročitati ovdje.

PRIZMA DOBILA 2 MILIONA EURA OD DWM
2011

Developing World Markets (DWM), sa sjedištem u SAD-u, u saradnji sa SNS Institutional Fund II, odobrio je dodatno kreditno zaduženje Mikrokreditnoj fondaciji Prizma u iznosu od 2 (dva) miliona eura. Ovaj kreditni aranžman, treći po redu, predstavlja nastavak inicijalno uspostavljenje saradnje koja datira od 2008. godine, čime je ukupna eksponiranost DWM povećana na cijelih 4 (četiri) miliona eura. Gore navedena sredstva će biti iskorištena za daljnje širenje operativnih aktivnosti u cilju jačanja Prizmine suverene liderske pozicije na dinamičnom tržištu mikrofinansija u Bosni i Hercegovini.

Više o ovoj vijesti možete pročitati ovdje.

NOVIH 5 MILIONA EURA OD RESPONSABILITY/CREDIT SUISSE
2011

responsAbility Social Investments AG sa sjedištem u Zurichu, Švicarska, u saradnji sa Credit Suisse Microfinance Fund Management Company, odobrio je dodatno kreditno zaduženje Mikrokreditnoj fondaciji Prizma u iznosu od 5 (pet) miliona eura. Ovaj kreditni aranžman predstavlja nastavak inicijalno uspostavljenje saradnje koja datira od 2009. godine, a ćime je ukupna eksponiranost ovog investitora povecana na cijelih 7 (sedam) miliona eura. Gore navedena sredstva ce biti iskorištena za daljnje širenje operativnih aktivnosti u cilju jačanja Prizmine suverene liderske pozicije na dinamicnom tržištu mikrofinansija u Bosni i Hercegovini.

Više o ovoj vijesti možete pročitati ovdje.

PRIZMA SE PREDSTAVILA NA MFC KONFERENCIJI U PRAGU
2011

dr Kenan Crnkic Predsjednik Uprave / Generalni direktor MKF Prizme, te pet članova menadžment tima prisustvovali su MFC konferenciji, koja je ove godine održana od 18 do 20. maja u Pragu. Prizma je na ovoj prestižnoj konferenciji kojoj je prisustvovao veliki broj zvanica, predstavnika investitora i delegata iz cijelog svijeta odabrana da se kao jedina institucija iz šire regije obrati u čak dva navrata.

Prvo, u formi prezentacije Prizma je predstavila svoj holistički pristup upravljanja socijalnim performansama, kako sa teorijskog, tako i sa aplikativnog stajališta.

Potom je posebno zanimljivim ocjenjeno obraćanje Predsjednika Uprave / Generalnog direktora MKF Prizma dr Kenana Crnkića na završnoj sesiji, pod tematskim nazivom “Između rezultata i odgovornog poslovanja: koji je pravi put za mikrofinansije?”, na kojoj su rezimirani zaključci sa konferencije, a na kojoj je Prizma svojim primjerom potvrdila da je moguće dugoročno imati dobre finansijske rezultate poslovanja samo ukoliko je institucija opredijeljena da istovremeno slijedi i svoju misiju, programske ciljeve i načela.

Prezentaciju i popratne materijale možete pogledati ovdje.

EKSKLUZIVNI INTERVJU ZA MICROLINKS AMERIKA
2011

PRIZMAdr Kenan Crnkić Predsjednik Uprave / Generalni direktor dao je ekskluzivni intervju za Microlinks, vodeći mikrofinansijski portal za razvoj malog preduzetništva pod pokroviteljstvom USAID. Pored nezaobilazne teme, Prizminih pozitivnih rezultata te načina rada i poslovanja, ova prilika iskorištena je i za promociju Prizmine monografije objavljene od strane dva prestižna univerziteta u Španiji.

Cjelokupan intervju možete pogledati ovdje.

GENERALNI DIREKTOR MKF PRIZMA KENAN CRNKIĆ USPJEŠNO ODBRANIO DOKTORSKU DISERTACIJU
2011

PRIZMAU subotu 19.02.2011. godine u amfiteatru Ekonomskog Fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, pred prepunim auditorijem, Generalni direktor Mikrokreditne fondacije Prizma uspješno je odbranio Doktorsku disertaciju na temu „Utjecaj mikrokreditnih organizacija na razvoj preduzetništva u Bosni i Hercegovini“.

Po mišljenju komisije, jedna od do sada najbolje odbranjenih disertacija obilovala je nizom važnih i interesantnih zaključaka proizašlih iz originalnog naučnog istraživanja.
Više o ovoj vijesti možete pročitati ovdje.

PRIZMA DOBITNIK NAGRADE SUPERBRAND 2010
2011

PRIZMAMikrokreditna fondacija PRIZMA je na osnovu izbora stručne komisije kao i šire javnosti uvrštena među najbolje bosanskohercegovačke tržišne marke, te joj je dodijeljen naslov Superbranda za 2010. godinu. Poseban kuriozitet predstavlja činjenica da je PRIZMA prva organizacija ovog tipa koja je dobila ovu prestižnu nagradu. Ova nagrada još je jedna u nizu potvrda PRIZMINE liderske pozicije, te snage i prepoznatljivosti PRIZMA brenda na dinamičnom tržištu Bosne i Hercegovine.

Više o ovoj vijesti možete pročitati ovdje.

KENAN CRNKIĆ, GENERALNI DIREKTOR MKF PRIZMA DAO INTERVJU ZA POSLOVNI MAGAZIN EUROMANAGER
2010

PRIZMAGeneralni direktor Mikrokreditne fondacije Prizma, g-din Kenan Crnkić, dao je opširan intervju za EUROMANAGER.

Ovom prilikom gospodin Crnkić odabran je kao menadžer decenije da bude naslovno lice za ovaj prestižni regionalni poslovni magazin u kojem je otvoreno govorio o stanju i perspektivama budućeg razvoja Mikrokreditne fondacije PRIZMA, kao i mikrofinansijskog sektora u cjelini.

Više o ovoj vijesti možete pročitati ovdje.

US NEWS O PRIZMI  
2010  

PRIZMA

 

Generalni direktor Mikrokreditne fondacije Prizma, g-din Kenan Crnkić, dao je opširan intervju za US NEWS, kao i online izdanje World Investment News, gdje se zajedno sa najvažnijim liderima iz drugih oblasti, osvrnuo na poslovne uspjehe Mikrokreditne fondacije Prizma, perspektivama mikrofinansijskog sektora u Bosni i Hercegovini, kao na potencijalne mogućnosti investicionog ulaganja u našu zemlju.

Više o ovoj vijesti možete pročitati ovdje.

winne
PRIZMA POTPISALA NOVI KREDITNI ARANŽMAN SA TRIPLE JUMP B.V. (ASN Novib Fund)
2010

PRIZMAPRIZMA je zaključila novi kreditni aranžman u izmosu od 1.5 miliona EUR sa investicionim fondom Triple Jump B.V. (ASN Novib Fund) sa sjedištem u Holandiji. Ovaj četvrti po redu kredit kojeg prati uvećanje ukupnog iznosa zaduženja, je nastavak dugogodišnje uspješne saradnje.
Triple Jump je investicijski menadžer koji nudi usluge profesionalnog upravljanja fondovima za investitore, te osigurava kredite i ulaganja u kapital za mikrofinansijske institucije. Uz pomoć pet fondova kojima upravlja, Triple Jump trenutno ima 150 investicija u 135 mikrofinansijskih institucija u 49 zemalja, sa ukupnim investiranim kapitalom od 210 miliona USD. ASN-Novib Fund je osnovan 1999 od strane ASN Bank i Oxfam Novib. Do kraja 2009. godine, narastao je na 122.6 miliona EUR, od kojih je 79.5 miliona EUR investirano u 54 mikrofinansijeke institucije u 24 zemlje, uključujući 4 direktne investicije u kapital. ASN-Novib Fund investira u finansijske institucije koje pružaju kredite malim preduzetnicima. Fond podržava iskusne institucije sa dokazanim menadžerskim kapacitetima.

Kredit će biti iskorišten za podršku daljnjeg razvoj operacija PRIZME.

PRIZMA POTPISALA NOVI KREDITNI ARANŽMAN SA NLB TUZLANSKOM BANKOM
2010

PRIZMAPRIZMA je zaključila novi kreditni aranžman u iznosu od 3 miliona KM sa NLB Tuzlanskom bankom sa sjedištem u Bosni i Hercegovini. Ovaj treći po redu kreditni ugovor, koji je rezultat jačanja uspješne saradnje, a potpisan je pod povoljnijim uslovima, uz uvećanje inicijalnog iznosa.
Sa svoje 54 članice na 17 tržišta, NLB grupa je renomirana i priznata finansijska institucija, stabilan partner koji nudi veliki broj kombinacija finansijskih usluga za svaku vrstu biznisa uz individualizirane finansijske pakete, što je u skladu sa vizijom banke i opredjeljenjem da gradi dugoročno partnerstvo s klijentom. NLB grupa (sa 12 banaka, 11 leasing kompanija, 12 kompanija za međunarodnu trgovinu, 5 osiguravajućih kompanija i kompanija za upravljanje aktivom, te 14 drugih kompanija i gotovo 10.000 zaposlenika) je finansijska institucija sa dugom tradicijom na području Srednje i Istočne Evrope.

Kredit će biti iskorišten za podršku daljnjeg razvoj operacija PRIZME.

KENAN CRNKIĆ GENERALNI DIREKTOR MKF PRIZMA ODABRAN ZA ČLANA VRHOVNOG KOMITETA I PREDAVAČA NA AUTONOMUS UNIVERSITY U MADRIDU, ŠPANIJA
2010

PRIZMAGeneralni direktor MKF Prizma ove je godine održao prva predavanja na postdiplomskom studiju Master on Microcredit for Development na Autonomus University u Madridu, Španija. Istovremeno je imenovan za člana Vrhovnog komiteta studija.

Zbog svog značaja, program uživa podršku Ministarstva vanjskih poslova Španije , Španske Međunarodne Agencije za saradnju AECI, kao i drugih nacionalnih i međunarodnih tijela.

Madrid Autonomus University, u saradnji sa Foro Nantik Lum de MicroFinanzas i Universidad Pontificia Comillas de Madrid, za cilj ima pružanje visoko specijaliziranih programa za sadašnje i buduće praktičare u mikofinansijskom sektoru.

Pored toga, ove institucije koordiniraju istraživački rad za European Microfinance Network iz Pariza, Francuska i zastupaju interese World Microcredit Summit iz Washingtona, Sjedinjene Američke Države.

Gospodin Crnkić, pored aktivnog angažmana u svojstvu višeg asistenta na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, zajedno sa MKF Prizma nastavlja davati kontinuiran doprinos naučno–istraživačkom radu s ciljem boljeg razumijevanja definicije i akademskog promovisanja i afirmacije fenomena mikrofinansija, kako u Bosni i Hercegovini tako i u svijetu.

KENAN CRNKIĆ- MENADŽER DECENIJE
2010

PRIZMAGeneralni direktor Mikrokreditne fondacije Prizma Kenan Crnkić, dobitnik je čak tri prestižne nagrade. „Najmenadžer i najkompanija regiona jugoistočne i srednje Evrope“ kao i posebno priznanje "Menadžer decenije“. Pored ovih priznanja u organizaciji najreferentnije domaće računovodstveno – revizorske i konsultantske kuće „Revicon” i regionalnog poslovnog magazina „Prizma“ na svečanosti u Sarajevu dodijeljena mu je i "Kristalna prizma” za najuspješnijeg menadžera u oblasti mikrokreditiranja.

Iako su nagrade dodjeljene njemu lično, Kenan Crnkić je istakao da ove nagrade sa ponosom prima u ime svih zaposlenih jer je duboko ubijeđen da iza uspjeha njega i institucije koju vodi stoje visoko izgrađene radne navike, kao i posvećenost kontinuiranom obrazovanju i usavršavanju.

Ove nagrade još jednom nedvosmisleno potvrđuju Prizminu lidersku pozicju na mikrofinansijskom tržištu u Bosni i Hercegovini kao i široj regiji, a veliki broj najuglednijih dnevnih novina, TV stanica i web portala je prenio ovu vijest u svojim udarnim terminima. Više o ovoj vijesti možete saznati ovdje.


PRIKUPLJANJE SREDSTAVA
2010

PRIZMA U prvom kvartalu 2010 MKF PRIZMA je obnovila i/ili proširila dosadašnju saradnju sa sljedećim investitorima Oikocredit, Triodos, Developing World Markets / SNS Institutional Microfinance Fund II i Unicredit banka u ukupnom iznosu od skoro 20 miliona KM.

Pored postojećih investitora, posredstvom Planis-a dogovoren je i potpisan kreditni aranžman sa novim investiorima - Credit Suisse Microfinance Fund Management Company i Responsibility Global Microfinance Fond, sa sjedištem u Cirihu, Švicarska.

Ove investicije predstavljaju kontinuitet u uspjesima PRIZME, koji se ogledaju u obezbjeđenju značajnih sredstava u toku prošle godine (više od 50 miliona KM), i pozicioniranju kao jedne od vodećih organizacija u mikrofinansijskom sektoru u BiH, istovremeno pokazujući visok stepen stabilnosti i zrelosti u godini velike ekonomske krize. Više o ovoj vijesti možete saznati ovdje.


PRIZMA NAJBOLJE POSLOVALA U CIJELOM SEKTORU
2010

Mikrokreditni sektor u Federaciji BiH pokazao je u prošloj godini gubitak od oko 40 miliona KM i potrebna mu je hitna konsolidacija, navodi se u analizi Agencije za bankarstvo FBiH. Nakon što su u 2007. godini ostvarile visok rast od oko 100 posto, mikrokreditne organizacije su krajem 2008. godine, odnosno početkom prošle godine zabilježile značajno pogoršanje u poslovanju, a što se poklopilo i s utjecajem posljedica globalne financijske krize u BiH.

Od ukupno 18 mikrokreditnih organizacija u FBiH 11 je negativno poslovalo. Najveći gubitak imao je LOK Sarajevo (12,7 miliona KM), a najveću zadržanu dobit Prizma Sarajevo (oko 1 milion KM).

Znaci pogoršanja u ovom sektoru, kako navode u Agenciji za bankarstvo, bili su vidljivi i prije krize, a leže u visokom rastu ovog sektora, posebno u organizacijama srednje razine, koje nisu istovremeno i prilagodile svoje kapacitete.

Zbog povećanja kašnjenja u plaćanju od strane klijenata, troškovi rezervisanja za kreditne gubitke su u prošloj godini porasli za 98,4 miliona KM. Više o ovoj vijesti možete saznati ovdje.


MKF PRIZMA među prvih 50 mikrofinansijskih institucija u svijetu
2010

PRIZMANa osnovu rangiranja mikrofinansijskih institucija iz cijelog svijeta provedenog od strane MIX MARKET-a iz Vašingtona, USA, vodećeg globalnog mrežnog poslovno-finansijskog informatora, koji za cilj ima promociju i jačanje mikrofinasijskog sektora  na globalno nivou, Mikrokreditna fondacija Prizma rangirana je među 50 najboljih mikrofinasijskih institucija u svijetu. O koliko značajnom rezultatu se radi, najbolje govori činjenica da je Mikrokreditna fondacija Prizma jedina mikrofinansijska institucija iz Bosne i Hercegovine i šire regije koja je rangirana među 50 najboljih.

Ovaj veliki uspjeh Prizme predstavlja potvrdu i pečat svih dosadašnjih rezultata i postignuća koje je ova mikrofinansijska institucija ostvarila u svom dosadašnjem radu. Inače, prizma je jedna od vodećih mikrofinasijskih institucija u Bosni i Hercegovini, kao i regiji jugoistočne Europe koja je u svom dvanaestogodišnjem radu podijelila preko 250.000 kredita u ukupnom iznosu od preko 370 miliona KM

Trenutno Prizma kroz svoju široko rasprostranjenu mrežu filijala i poslovnica opslužuje oko 50.000 aktivnih klijenta u više od 100 opština na prostoru cjelokupne Bosne i Hercegovine

Više o ovoj vijesti na: www.mixmarket.org

 

CREDIT SUISSE ULAŽE U PRIZMU 2 MILIONA EURA
2010

Credit SuisseCredit Suisse Microfinance Fund Management Company u saradnji sa Responsability Global Microfinance fondom osnovanim i menadžiranim od strane CREDIT SUISSE, jedne od najvećih bankarskih korporacija sa sjedištem u Cirihu, Švicarska, odobrio je inicijalno kreditno zaduženje Mikrokreditnoj fondaciji Prizma u ukupnom iznosu od 2 (dva) miliona eura.

Ova investicija predstavlja nastavak kontinuiranih uspjeha MKF Prizma, koji se ogledaju u pribavljanju značajnih finansijskih sredstava tokom prošle godine, te zauzimanju liderske pozicije na mikrofinansijskom tržištu u Bosni i Hercegovini, kao i široj regiji. Ovi uspjesi su utoliko značajniji ako se uzme u obzir da je u godini velike ekonomske krize Prizma pokazala visok nivo stabilnosti i zrelosti, te je, između ostalog zahvaljujući i dobrim finansijskim rezultatima, pored CREDIT SUISSE i veliki broj drugih renomiranih internacionalnih i domaćih investitora prepoznao stabilnost Prizme i ukazao joj povjerenje odobrivši joj preko 50 miliona KM kreditnih sredstava. Više o ovoj vijesti možete saznati ovdje.

PRIZMA PODRŽALA MANIFESTACIJU „IZBOR SPORTISTE INVALIDA 2009.GODINE“
2010

PRIZMAMikrokreditna fondacija Prizma podržala je kao zlatni sponsor manifestaciju Izbor sportiste invalida 2009. godine, čime je još jedanput pokazala da veliku pažnju posvečuje društveno odgovornom poslovanju, kroz podršku projekata od opšteg značaja. Ovom prilikom Generalni direktor Mikrokreditne fondacije PRIZMA, g-din Kenan Crnkić svečano je uručio čekove u iznosu od po 1.000 KM pobjednicima: Radetu Kovačeviću, svijetskom prvaku u ribolovu iz Banjaluke u muškoj konkurenciji i Aiši Gogić, reprezantativki Bosne I Hercegovine u streljaštvu u ženskoj konkurenciji. Navedena manifestacija održana je pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Više o ovoj vijesti možete saznati ovdje.

 

 

PRIKUPLJENO VIŠE OD 32 MILIONA KM
2009

PRIZMAVeliki uspjeh PRIZME ogleda se u činjenici da je u godini velike ekonomske krize, pokazujući stabilnost, zrelost i dobre finansijske performanse, u trećem kvartalu obezbijedila sredstva u iznosu većem od 32 miliona KM od strane velikog broja postojećih, ali i novih domaćih i stranih investitora, kao što su: Blue Orchard, Developing World Markets, Hypo Alpe Adria Bank, Intesa Sanpaolo Bank, NLB Tuzlanska banka, Microfinance Enhancement Facility SA, SICAV-SIF, SNS Institutional Microfinace Fund, Triodos, UniCredit banka, Vakufska banka. Prikupljena sredstva bit će iskorištena za podršku geografske ekspanzije i razvoj operacija PRIZME.

PRIZMA MIKRO SARAJEVO DONIRALA OPERACIONI STO ZA HITNE INTERVENCIJE KLINICI ZA AKUŠERSTVO I GINEKOLOGIJU
2009

klinika stoGeneralni direktor Mikrokreditne fondacije PRIZMA, g-din Kenan Crnkić svečano je uručio donaciju - operacioni sto za hitne intervencije Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Sarajevo. Ovom gestom, PRIZMA je još jednom potvrdila da ima sluha i razumijevanja za humanitarne akcije, koje je i do sada podržavala, kao što su: pomoć u liječenju djece, projekti za pomoć djeci sa posebnim potrebama, donacije školama i raznim udruženjima sa socijalnom misijom, sponzorstva kulturnih i sportskih manifestacija, stipendiranjem učenika i studenata itd.

U proteklih 12 godina Mikrokreditna fondacija PRIZMA nastojala je da u svom svakodnevnom radu pomogne velikom broju žena poštujući njihove potrebe kako ekonomske tako i socijalne. U tom svijetlu i ova donacija predstavlja samo jedan segment u sklopu napora koje PRIZMA ulaže kako bi pomogla i unaprijedila kvalitetu života žena u Bosni i Hercegovini. Isto tako, ovom gestom MKF PRIZMA želi da oda priznanje i da pomogne Klinici za akušerstvo i ginekologiju u njihovom plemenitom radu. PRIZMA će i u buduće posvećivati veliku pažnju korporativnoj društvenoj odgovornosti, u skladu sa svojim mogućnostima, njegujući saradnju sa lokalnim zajednicama u kojima djeluje.

PRIZMA POTPISALA UGOVOR SA NLB BANKOM
2009

nlbPRIZMA je zaključila novi kreditni aranžman sa NLB bankom sa sjedištem u Bosni i Hercegovini. Kao rezultat jačanja uspješne saradnje, drugi kreditni ugovor je potpisan pod povoljnijim uslovima i uz uvećan iznos. Sa svojih 55 članica na 17 tržišta, NLB grupa je stabilan partner koji nudi veliki broj kombinacija finansijskih usluga za svaku vrstu biznisa uz individualizirane finansijske pakete, što je u skladu sa njihovom "najvećom željom" - da izgrađuju partnerstvo s klijentom. NLB grupa (sa 12 banaka, 11 leasing kompanija, 12 kompanija za međunarodnu trgovinu, 5 osiguravajućih kompanija i kompanija za upravljanje aktivom, te 15 drugih kompanija i gotovo 10.000 zaposlenika) je finansijska institucija sa tradicijom jakog privlačenja klijenata kako bi bila prva koja ga opslužuje. Kredit će biti iskorišten za podršku geografske ekspanzije i razvoj operacija PRIZME.

PRIZMA POTPISALA UGOVOR SA FIMA BANKOM
2009

fima banka PRIZMA je uspješno zaključila novi kreditni aranžman sa FIMA bankom sa sjedištem u Bosni i Hercegovini. Nakon saradnje sa najpoznatijim investitorima na području mikrofinansija koji su dali svoj doprinos razvoju i ekspanziji PRIZME. PRIZMA je ostvarila inicijalnu saradnju sa FIMA bankom. Ovaj kreditni aranžman predstavlja prvi projekat FIMA banke na području mikrofinansija. FIMA banka je specijalizirana investicijska banka, iako najmlađa na bankarskom tržištu u Bosni i Hercegovini, u 2008. godini FIMA banka je zabilježila procentualno najveći porast aktive, za preko 200%, što je čini i najbrže rastućom bankom. Kredit će biti iskorišten za podršku geografske ekspanzije i razvoj operacija PRIZME.

PRIZMA OTVORILA NOVI URED
Februar 2009

bijeljina novaPRIZMA je otvorila ured u Bijeljini u februaru mjesecu. Bijeljina je smještena u sjevernoistočnom dijelu Bosne i Hercegovine. Ovaj grad je centar Semberije, koja ima populaciju od 150.000 stanovnika. Regija je poznata po poljoprivredi i stočarstvu. Ovaj ured će pružati usluge u opštini Bijeljina i široj sjeveroistočnoj regiji Bosne i Hercegovine. Novi klijenti će imati pristup PRIZMINIM uslugama u uredu na lokaciji u ulici Braće Gavrić 26 u Bijeljini, broj telefona +387 (0)55 201 046.

PRIZMA potpisala ugovor sa SNS Institutional Microfinance Fund II i Developing World Markets
Januar 2009

PRIZMA je potpisala kreditni aranžman sa SNS Institutional Microfinance Fund II i Menadžmentom za investiranje iz Developing World Markets sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim državama, u iznosu od 2 miliona EUR u cilju podrške geografskoj ekspanziji i operacijama PRIZME. Developing World MArkets potiče ulaganje kapitala od strane pojedinaca i institucija, a koristi se za davanje pristupačnih kredita kako bi neprofitne institucije osigurale povoljne ekonomske prilike u socijalno ugroženim zajednicama i tržištima.

PRESELJENJE GLAVNOG UREDA PRIZME MIKRO
Januar 2009

Kruna naših dostignuća je preseljenje Glavnog ureda PRIZME u novi vlastiti poslovni prostor na novoj adresi. Novi prostori su opremljeni suvremenom informatičkom i sigurnosnom opremom. Poslovna zgrada je smještena na adresi Bistrik Medresa 43, u centru Sarajeva, a broj telefona +387 (0)33 573 320 i faksa +387 (0)33 446 583.

IZVANREDNI REZULTATI PRIZME MIKRO U 2008. GODINI
Januar 2009

Godina 2008. je najuspješnija poslovna godina za PRIZMU od njenog osnivanja. U 2008. godini PRIZMA je uspjela ostvariti historijske rezultate u pogledu povećanja broja klijenata, rasta portfolia, kao i ostvarenoj neto dobiti. Također, ponosni smo na nagradu za najpoželjnijeg poslodavca u Bosni i Hercegovini kao i na dodatnih 33 mil KM prikupljenih od investitora. PRIZMA je 2008. godinu počela sa 29.300 klijenata, portfoliom od 49 mil KM i 139 zaposlenih. Krajem 2008. godine PRIZMA je ostvarila izvanredne rezultate u pogledu rasta broja klijenata na više od 61.000, rasta portfolia na 73 mil KM, kao i broja zaposlenih, kojih je na kraju godine bilo 188. Ovaj značajan rast klijenata od 111%, portfolia od 49% i zaposlenih od 35%, rezultat je inovativnosti PRIZMINIH proizvoda na teritoriju Bosne i Hercegovine zahvaljujući konstantnoj podršci od strane postojećih i novih investitora , kao i kompetentnom i posvećenom radu uposlenika i upravnih tijela PRIZME.

MKF PRIZMA DOSEGLA 60.000 KLIJENATA
Novembar 2008

U oktobru 2008. godine MKF Prizma je dosegla 60.000 aktivnih klijenata, što predstavlja enorman rast za 100 % u odnosu na bazu aktivnih klijenata prije ljetne akcije "Prizmin kredit sa 5 zvjezdica." U narednom periodu namjeravamo ponuditi inovativne proizvode, kojima namjeravamo ponovo iznenaditi tržište i osvježiti ponudu u BiH.

Intervju: KENAN CRNKIĆ, Generalni direktor MKF PRIZMA: “Naše dugoročne ambicije su da se transformišemo u profitnu opciju”
Oktobar 2008

Generalni director MKF Prizme, Kenan Crnkić dao je intervju za renomirani časopis “BANKE u BiH” sa posebnim osvrtom na trenutno stanje u mikrofinansijkom sektoru, kao i planovima za budućnost Prizme Mikro. Intervju možete pročitati ovdje

MKF PRIZMA potpisala kreditni aranžman sa CALVERT FONDACIJOM
Oktobar 2008

Prizma je potpisala kreditni aranžman sa Calvert Foundation sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim državama, u iznosu od 1 milion USD na period od 4 godine, u cilju podrške geografskoj ekspanziji i operacijama Prizme. Calvert Fondacija potiče ulaganje kapitala od strane pojedinaca i institucija, a koristi se za davanje pristupačnih kredita kako bi neprofitne institucije osigurale povoljne ekonomske prilike u socijalno ugroženim zajednicama i tržištima.

PRIZMA USPJEŠNO ZAVRŠILA LJETNU AKCIJU "Prizmin kredit sa 5 zvjezdica"
Oktobar 2008

Ljetna akcija "Prizmin kredit sa 5 zvjezdica" je uspješno završena. U nagradnoj igri, koja je provedena pod zaštitnim znakom 555, Prizma je podijelila oko 555 vrijednih nagrada od kojih je najvrijednija i ujedno glavna nagrada "Život sa Prizmom." Koncept nagrade zasnovan je na misiji i viziji Prizme i predstavlja finansiranje troškova života godinu dana u vrijednosti od 500 KM mjesečno. Dodijeljeno je šest glavnih nagrada i to po jedna u svakoj regiji u kojoj Prizma djeluje (Banja Luka, Bihać, Mostar, Sarajevo, Tuzla i Zenica). Spisak sretnih dobitnika je objavljen na našoj web strani.

Prizmin kredit sa 5 zvjezdica: KO DIGNE, DO NAGRADE STIGNE
Juli 2008

MKF Prizma je počela sa nagradnom igrom "Prizmin kredit sa 5 zvjezdica" ko digne, do nagrade stigne! Nagradna igra traje od 21.07. do 30.09.2008. godine. Klijenti koji u tom periodu dobiju Prizmin kredit sa 5 zvjezdica imaju pravo učešća u nagradnoj igri, gdje ih očekuje izuzetno bogat nagradni fond. Kao najvrijedniju nagradu, a u skladu sa Prizminom misijom i vizijom je i prva nagrada Život sa Prizmom, koja će obradovati šest najsretnijih Prizminih klijenata. Izvlačenje sedmičnih nagrada je svakog petka, a finalno izvlačenje će se održati 05.10.2008. godine. Spisak sretnih dobitnika biće objavljen na našoj web strani.

MKF PRIZMA proglašena najpoželjnijim poslodavcem u 2008.godini
Mart 2008

Prema istraživanju vodećeg Bosanskohercegovačkog web portala za zapošljavanje www.posao.ba , Mikrokreditna fondacija Prizma proglašena je jednim od 50 najpoželjnijih poslodavaca u BiH. Istraživanje se temeljilo isključivo na percepciji ispitanika o samim firmama po njihovom slobodnom izboru jer nisu unaprijed ponuđeni nazivi firmi. Sve navedeno, kao i činjenica da svakodnevno imamo veliki broj prijava za zaposlenje iz svih krajeva Bosne i Hercegovine dokazuje da MKF Prizma ima veliki ugled na cjelokupnom području BiH, te da predstavlja kompaniju u kojoj bi veliki broj mladih i perspektivnih kadrova želio da ostvari dugu i uspješnu karijeru.

MKF PRIZMA potpisala novi kreditni aranžman sa Triodos Doen, Holandija
Mart 2008

Prizma je potpisala novi povoljniji kreditni aranžman sa Triodos Doen-om, iz Holandije, u iznosu od 2mil EUR na period od 2 godine, u cilju podrške geografskoj ekspanziji i operacijama Prizme. Ovaj kreditni aranžman predstavlja nastavak saradnje započete 2004. godine.

MKF PRIZMA potpisala ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) vrijedan 4 miliona eura
Decembar 2007

Prizma je potpisala ugovor o kreditnom zaduženju između Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u ukupnom iznosu od 4 miliona eura, sa ciljem da vlasnicima malih i srednjih preduzeća omogući pristup finansijskim sredstvima za otpočinjanje i proširenje njihovih poslova. Uz ovo kreditno zaduženje Prizma je dobila i 400.000 eura za tehničke pomoći od strane donatorskih zemalja koje su dio EBRD fonda za zapadni Balkan, a u sklopu kojeg su: Austria, Kanada, Republika Češka, Finska, Mađarska, Irska, Luksemburg, Holandija, Norveška, Poljska, Republika Slovačka, Slovenija, Špania, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo. Više o ovome: ovdje

MKF PRIZMA obilježila 10 godina uspješnog rada
Decembar 2007

12. decembra 2007. godine u Banjsko-hotelskom centru Reumal Fojnica obilježena je desetogodišnjica uspješnog rada i postojanja mikrokreditne fondacije PRIZMA. Ovaj svečani jubilej bio je propraćen nizom manifestacija kojima su obilježena sva dostignuća koja je ova fondacija postigla u svom desetogodišnjem radu, a ogledaju se u 30.000 aktivnih klijenata, portfoliju od oko 50.000.000 KM, te preko 140 uposlenih koji posluju kroz mrežu od preko 40 poslovnica. U zabavnom dijelu programa učestvovali su poznati Bosanskohercegovački izvođači među kojima ističemo mladog i perspektivnog pjevača Nedžada Nenu Murića, kao i doajena BiH muzičke scene Halida Bešlića. Više o ovome: ovdje

Predstavnici Prizme na “Imp-Act Global Learning Program Workshop” u Boliviji
Novembar 2007

Članovi menadžment tima Prizme prisustvovali su “Imp-Act Global Learning Program Workshop-u” u Boliviji, u sklopu kojeg je vršena razmjena iskustava medu vodećim mikrokreditnim organizacijama iz domena upravljanja socijalnim performansama (SPM). Prizma je jedan od lidera u globalnom programu istraživanja uticaja mikrofinansija na smanjenje siromaštva u svijetu.

Prizma donirala sredstva za pomoć djeci sa posebnim potrebama
Oktobar 2007

U toku ovog mjeseca Prizma je finansijski podržala dva projekta vezana za pomoć djeci sa posebnim potrebama. Pomogla je završetak izgradnje kuće za 10 šticenika Zavoda u Pazariću, kao i Specijalnu Osnovnu školu u Zenici u okviru projekta televizije Hayat "Dobri Ljudi". Na ovaj način Prizma je pokazala da je socijalno odgovorna institucija, te da je spremna učestvovati u projektima od opšteg interesa u lokalnim zajednicama u kojima djeluje.

Prizma plasirala preko 18 mil. KM u toku ljetne akcije
Septembar 2007

Zahvaljujući dobro osmišljenoj i vođenoj ljetnoj akciji, kao i velikom zalaganju svojih uposlenika, Prizma je u toku zadnja tri mjeseca plasirala blizu 8.000 kredita u iznosu većem od 18 mil. KM. Ovo je samo jedan u nizu uspjeha Prizme kao jedne od vodećih mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini.

Prizma potpisala novi kreditni aranžman sa Oikocredit, Holandija
August 2007

Prizma je potpisala novi kreditni aranžman sa Oicocredit-om, iz Holandije, u iznosu od 1mil EUR na period od 1 godine, u cilju podrške geografskoj ekspanziji i operacijama Prizme. Ovaj kreditni aranžman predstavlja nastavak saradnje započete 2004. godine.

Prizma potpisala novi kreditni aranžman sa HYPO ALPE ADRIA BANK d.d. Mostar, BiH
August 2007

Prizma je potpisala novi kreditni aranžman sa HYPO ALPE ADRIA BANK d.d. Mostar, u iznosu od 2 mil KM na period od 1 godine, u cilju podrške geografskoj ekspanziji i operacijama Prizme.

Prizma potpisala novi kreditni aranžman sa Raiffeisen bank d.d. Sarajevo, BiH
August 2007

Prizma je potpisala novi kreditni aranžman (revolving kredit) sa Raiffeisen bank d.d. Sarajevo, u iznosu od 2 mil KM na period od 1 godine, u cilju podrške geografskoj ekspanziji i operacijama Prizme.

Prizma potpisala novi kreditni aranžman sa Blue Orchard, Švicarska
August 2007

Prizma je potpisala novi kreditni aranžman sa Blue Orchard, Kreditnim fondom iz Švicarske, u iznosu od 2mil. EUR na period od 2 godine, u cilju podrške geografskoj ekspanziji i operacijama Prizme. Ovaj kreditni aranžman predstavlja nastavak saradnje započete 2003. godine.

Prizma potpisala kreditni aranžman sa VDK spaarbank n.v. iz Belgije
Juli 2007

Prizma je potpisala novi kreditni aranžman sa VDK spaarbank n.v. iz Belgije, u iznosu od 2 mil. EUR na period od 2 godine, u cilju podrške geografskoj ekspanziji i operacijama Prizme, što će velikom broju korisnika finansijskih usluga MKO Prizma pomoći da prošire i unaprijede svoje poslovanje.

Menadžment Prizme prisustvovao jubilarnoj desetoj godišnjoj konferenciji MFC-a
Juni 2007

Od četvrtka 31.05. do subote 02.06.2007. godine, u Sofiji, Bugarska održana je jubilarna, deseta godišnja konferencija MFC-a pod nazivom «Deset godina premoštavanja tržišnog jaza». Na ovoj konferenciji menadžment Prizme uzeo je aktivno učešće, a Izvršni direktor Prizme, gospodin Kenan Crnkić bio je predavač na više panela, kao što su: "Scenarij za budućnost mikrofinansija do 2015" i "Žene kao tržišni segment u mikrofinansijama".. Više o ovome na: http://www.mfc.org.pl/conference2007/

Kenan Crnkić, Izvršni direktor Prizme imenovan Predsjednikom Upravnog odbora AMFI-ja
Maj 2007

Na redovnoj sjednici Upravnog odbora AMFI-ja Izvršni direktor Prizme, gospodin Kenan Crnkić izabran je u za predsjednika ovog tijela. Ovo imenovanje predstavlja afirmaciju Prizminih kontinuiranih uspjeha i potvrdu njene vodeće pozicije u mikrofinansijskom sektoru u Bosni i Hercegovini. Također, ovo imenovanje predstavlja dodatni impuls razvoju mikrofinansijskog sektora u Bosni i Hercegovini, te doprinosi razvoju AMFI-ja kroz intenziviranje saradnje sa regionalnim i globalnim mikrofinasijskim mrežama (MFC i MFN) gdje gospodin Crnkić obnaša funkcije člana upravnih odbora.

Otvorena nova poslovna jedinica Prizme u Tuzli
April 2007

U ponedjeljak, 23.04. u Tuzli je zvanično počeo sa radom novi ured mikrokreditne organizacije Prizma. Svečanom otvorenju prisustvovao je veliki broj zvanica i uposlenika Prizme.U moderno opremljenom prostoru u ulici Bećarevac br. 4, na Brčanskoj malti ured će pružati kompletnu uslugu iz domena mikrofinansija baziranu na visokim profesionalnim standardima.

MKO PRIZMA dobitnik nagrade za transparentnost u poslovanju i finansijskom izvještavanju
Mart 2007

Nakon što je dvije godine u kontinuitetu osvajala priznanja za visok nivo transparentnosti u poslovanju i finansijskom izvještavanju, na ovogodišnjem takmičenju u organizaciji CGAP-a i Svjetske banke u konkurenciji od 231 institucije iz 62 zemlje svijeta, mikrokreditna organizacija Prizma je proglašena ovogodišnjim pobjednikom i jednim od dobitnika do sada najprestižnije nagrade, koja se dodjeljuje na globalnom nivou. Više o ovome možete naci na: www.cgap.org

Čestitka vlade SAD i USAID Kenanu Crnkiću i Prizmi
Januar 2007

Vlada SAD, putem Američke organizacije za međunarodni razvoj (USAID), čestitala je Kenanu Crnkiću, direktoru MKO Prizma osvajanje nagrade «Privredna ličnost 2006. godine.
Ova nagrada predstavlja priznanje poslovnim rezultatima Prizme i njenim zaslugama u mikrokreditnom sektoru, kaže se u saopštenju USAID-a.
Opširnije ovdje

Prizma potpisala novi kreditni aranžman sa vladom Kraljevine Španije
Januar 2007

Vlada Kraljevine Španije odobrila je inicijalno kreditno zaduženje Prizmi u iznosu od 4 miliona eura na period od 10 godina sa periodom mirovanja kredita od 5 godina. Ovaj kreditni aranžman odobren je preko Kreditng Instituta Kraljevine Španije (Instituto de Crédito Oficial -ICO) kao svog Finansijskog Agenta, a u sklopu Španskog mikrofinansijskog programa za BiH menadžiranog od strane Španska Agencija za međunarodnu Saradnju (Agencia Espanola de Cooperación Internacionalis - AICE)Arhiva vijesti